zaterdag 5 april 2008

chocolade

Op vraag van velen post ik hieronder het recept voor de chocoladecake van NIGELLA, want ere wie ere toekomt. Toch heb ik op mijn snuistertochten doorheen kookboeken ontdekt dat ook Nigella de mosterd ergens vandaan haalt. Dus ere aan wie dit recept oorspronkelijk bedacht of uitprobeerde.

250 gr chocolade (naar keuze)
125 gr boter
100 gr suiker
4 eierdooiers
4 eiwitten
2 eieren
75 gr suiker
1 soeplepel aroma van vanille, kahlua, kirsch, cointreau, rum, naargelang eigen smaak


De chocolade samen met de boter smelten. De eiwitten opkloppen tot zacht schuim. De suiker toevoegen en verder schuimig, maar niet droog opkloppen. De hele eieren aan de eierdooiers toevoegen en met de overige suiker, (de geraspte schil van een sinaasappel - optioneel) en het aroma mengen. Chocolademengeling hieronder mengen. Het stijfgeslagen eiwitschuim aan de chocolademengeling toevoegen. De chocolademengeling in een springvorm (met onderin een stukje bakpapier) 35 √† 40 minuten bakken in een 180 ° warme oven.
De cake komt bol de oven uit, maar na afkoeling ontstaat in het midden als het ware een krater, net als bij een soufflé. Geen paniek dus, als de koepel naar beneden komt. Voor een speciale gelegenheid kan je dat 'gat' opvullen met opgeklopte room.

Geen opmerkingen: