donderdag 24 april 2008

new fo(u)nd land

Keuzes maken en ze waarmaken.

Vandaag tegen ontiegelijk veel keuzes opgelopen. In het magazine dat ik lees, bij het kruisen van de Keizerinnenlaan, achter ‘mijn’ werk-pc, in collegialiteit, in moederschap. Op de trein, die lieve, overvolle trein met een open raampje dat ik dicht wilde en mensen die vol eigenbelang hun draagbare pc aansteken. LIGHT UP, AS IF YOU HAVE A CHOICE” of anders “ROAD TO NOWHERE”. Ik word er bedroefd nederig van.

Als fysiologische noden zijn vervuld (zuivere lucht, drinkbaar water, voedsel, slaap en intimiteit), is een mens toe aan veiligheid en onderdak. Liefde en het gevoel ergens toe te behoren vloeien eruit voort (of anders sleutel je eraan?). Zelfbevestiging is de volgende stap totdat je zelfverwezenlijking bereikt : vitaliteit, creativiteit, zelfvoorziening, authenticiteit, speelsheid en betekenis. Onderweg slingert de weg zich meanderend langs keuzes. (thank you MASLOW).

Wordt ‘keuzes maken’ continu aan ons ontfutseld, of maken we keuzes bewust? Kiezen we in de kleuterklas ons vriendje uit, omdat we ons aangetrokken voelen, of is dat vriendje op dat moment bereikbaar? Zitten we in de lagere school met tegenzin naast onze buur, of is ’t omdat we ervoor kozen? Wisselen we in de humaniora van vrienden als van schoenen, tenzij we slechts één paar lievelingssneakers hebben? En als we jong-adolescenten zijn? Kiezen we werkelijk, of denken we te kiezen? Is keuzes maken als volwassene onderhevig aan herhaling, of is elke voorkeur die we hebben ongerept gaaf?

Ik lees : “Liefde is een goed doordacht besluit tot commitment, een actie, een keuze” (Blanca van den Brand in FELIZ). Ik hoor : “I can go with the flow… it’s so safe to play along…(QUEENS OF THE STONE AGE). De hele tijd bulldozeren keuzes op ons af, als sneltreinen (als ze niet verstenen in vakbondsacties). En als ik nu een stukje nieuw ontdekt land opzoek? THE SHIPPING NEWS, e.g. . Authenticiteit, dat…

*KEUZES MAKEN, of hoe in jezelf geloven, de andere ervan overtuigen en Sir Alan Sugar (voorzitter en CEO van AMSTRAD – 15 miljoen BP electronica business) overtuigen, opdat de winnaar het eerstvolgende leercontract binnenhaalt. Keuzes maken, indeed.

1 opmerking:

didiermaurice zei

Het sprankelend spuitwater van de wil is in staat cultuurkritiek te formuleren. Je doet dat levendig.