zondag 6 juli 2008

mannen en forel


JINDABYNE - Een groepje mannen gaat naar jaarlijkse gewoonte vissen in een verdoken riviergebied in New South Wales. Dit jaar vat hun tocht anders aan dan gewoonlijk. Ze ontdekken in de rivier het lichaam van een vermoorde, jonge aboriginal vrouw. Een beetje onwennig maar toch vastberaden besluiten ze éérst te vissen en dan pas de autoriteiten te verwittigen.

Hun aarzeling levert hen onbegrip bij de dorpbewoners en de aboriginal gemeenschap. De persoonlijke relaties van de vier mannen komen onder druk te staan. In weinig woorden en met herhaalde, emotievervangende landschaptakes en aboriginal gezangen, is de boodschap van de regisseur duidelijk. Of hoe een onalledaags feit de levens van de dader, de familie van het slachtoffer en de ingetogen vissers en hun familie overhoop gooit en transformeert naar een nieuwe dimensie.

Losjes geborduurd op Raymond Carver’s SO MUCH WATER SO CLOSE TO HOME speelt water een cruciale rol in deze Australische film van Ray Lawrence. De regisseur is niet afgeweken van de essentie van het verhaal maar grijpt op de aangewezen plaatsen filmisch in. Bovendien voert Lawrence de aanwezigheid van de rivier en de Australische outback op als een personage. Het zuiverende aspect van water verleent JINDABYNE op subliminaal niveau een zalvend karakter.

1 opmerking:

didiermaurice zei

twin peaks voor gevorderden... ;)