zondag 10 augustus 2008

'taken'

THE DEAD GIRL op zaterdagavond blijkt geen luchtig, ontspannend filmpje te zijn. Eigen schuld dat ik geen al te groot achterzijde-lezer van DVD’s ben. Ik hou wel van een sneak preview.

De titel verraadt de inhoud, en in het zwaarmoedige verhaal dat zich in een vijfluik ontvouwt, speelt het dode meisje via de karakteropbouw van vier mensen in haar leven, de hoofdrol. We krijgen achtereenvolgens het verhaal van de vreemdeling die haar vindt; de vermoedelijke zus die haar al vijftien jaar mist; de vervreemde echtgenote van de gewetenloze dader en de zachte moeder van het dode meisje aan het woord. De laatste uren in het leven van het slachtoffer sluiten in een grimmige apotheose af.

De regisseur, KAREN MONCRIEFF, houdt de verhaallijn bijzonder sober, waarbij getalenteerde acteurs hun rol overtuigend dramatisch spelen. De donkere psyche van ieder van hen raakt de kijker onmiddellijk, waardoor deze enkel de essentie ziet, voelt en ondergaat. De aanvankelijke blauwige pellicule slaat snel om in muizegrijs duister, wat de scenes intimistisch en onheilspellend maken.

De film is groot in de aanklacht van enkele (Amerikaanse) metaforen. Vrouwen als slachtoffer van sexueel geweld, de ziekelijke aandacht voor het dode mensenlichaam en de obsessie voor seriemoordenaars komen veelvuldig aan bod. Op het eerste zicht onbeduidende details werken zich subtiel een eigen weg doorheen de film. Alhoewel de uiteindelijke boodschap gesuggereerd wordt, ben je na afloop het noorden kwijt.

3 opmerkingen:

Tom zei

Foto doet me denken aan David Lynch. Hang deze foto levensgroot in een kamer of nog beter in het smak. Greetz tom

traveling.... in huis en erbuiten. zei

Ha, Tom!
Het is Doornik bj nacht; of haalt die realiteit de luister weg?
Grtz :)

Tom zei

De luister blijft. Eigenlijk een beetje te mooi om gewoon op weblog te staan. ;)