woensdag 15 oktober 2008

eer

ge·weld het; o : gebruik van wapens of lichamelijke kracht: ~ plegen; fysiek ~; het ~ vd zee onstuimigheid
ge·wel·dig bw : groot, sterk, krachtig in zijn soort, heftig, onstuimig - tw: ~! prachtig!

Bijzonder, dat taalkundig zo’n hemelsbreed verschil zit tussen twee woorden met eenzelfde stam (geweld ~ geweldig). Onstuimigheid zou hun gelijke noemer kunnen zijn, maar is dat zo? WHEN DARKNESS FALLS is een moeilijke, donkere film, van de Zweedse regisseur Anders Nilsson. Ontstaan in de verstoorde psyche, vloeit geweld in facetten uit, als een donkere inktvlek in water, als genadeloos beeld voor beeld op pellicule.

Drie levens lopen naast elkaar hun gang. Voor een geëmigreerde, in Zweden ingeburgerde familie wortelt het geweld in traditie. Het ontwikkelt zich donker en bizar, gewapend met het excuus de naam van de familie vlekkeloos te houden. Met bloedstollende voorbedachtheid wordt die eer hersteld. Een geslaagde, vrouwelijke journalist wordt thuis mishandeld en maakt zich moeizaam los uit de moordende, psychologische spelletjes van de dader, haar man. Twee mannen die ontdekken dat ze van elkaar houden, raken verwikkeld in een criminele machtsstrijd, op de stoep van de nachtclub waar ze beiden werken.

Alhoewel de drie, iets te onuitgediepte verhalen elkaar pas op het einde licht raken, slaat het realisme van de film (gebaseerd op waargebeurde feiten) bij de kijker in. De boodschap is, naar ik mag voorvoelen, hoopvol.

Geen opmerkingen: