donderdag 23 oktober 2008

kiezen of delen

Kan je hart het kloppen opgeven? Kan het letterlijk breken, omwille van het verlies van de liefde? Kan je sterven van verdriet ?

Tussen dageraad en avondgloren speelt zich het verhaal af van Esther en Johan. Beiden maken deel uit van een Mennonietische gemeenschap in Mexico. Samen kregen ze een ruime keukentafel vol kinderen. Maar Johan heeft meer dan dat. Hij kent Marianne, en het is echte liefde, alhoewel zijn buitenechtelijke parades hem niet gelukkiger maken. Zijn goeie vriend, noch zijn vader kunnen hem raadgeven. Zijn vrouw, die hij inlicht, evenmin. Omdat hij zijn lot ondergaat als de wil van God, hoopt hij op verlossing.

STELLET LICHT (STIL LICHT), geschoten in breedbeeld, ontrafelt zich slepend traag in een verstild verhaal, waarin het belang van de handeling primeert op de gebeurtenis. Regisseur CARLOS REYGADAS werkt met amateurs, die op voorhand geen weet hebben van het scenario, hetgeen oprechte cinema oplevert. De technicolore fotografie, inclusief gebroken (lens)lichtpastilles die speels over het beeld zweven, leest als een eposgedicht. Verrassende hoekperspectieven, de indringende belevenis van de vier seizoenen, en intimistische scenes, zohaast te broos voor vastleggende pellicule, culmineren in een helderwitte dood. Om stil, heel stil bij te worden.

1 opmerking:

Tom zei

Mooi geschreven, als ik kan, kijk ik eens naar die film. Groeten Tom