maandag 19 januari 2009

schuilplaats


Klein meisje met paardenstaartjes reist met mama en papa naar het Antwerpse, om er onder de indrukwekkende snelwegaders van op- en afritten, tante S. en oom V. op te zoeken. In de auto onderweg, pop met het hoogopstaande haar en de draagbare poppenkleerkast, tot de rand gevuld met kleren, tasjes en vodden. Bij het uitstappen op de stenen oprit van het huis in Wommelgem, hoort meisje de wagens over de autoroute razen. Als nichtje haar meeneemt naar de zolderkamer, vanwaar het kijken naar de daken van voorbijscheurende auto’s herinneren aan veelkleurige legoblokken, komt meisje in een gedroomde wereld terecht. Geen koeien, noch hazen op het pad, geen boer in zevenmijlslaarzen te bespeuren. De regenlucht reflecteert dof de bedrijvigheid van een winterzondag in de late sixties.

In de door vaal licht overmeesterde keuken heeft meisje zicht op het tuinpad, waarlangs haar vader kuiert aan de zijde van oom V. Beide mannen praten, hun nek gebogen, hun kop bijtend in het rulle zand van de Antwerpse Kempen. Met pop onder een arm, drukt meisje haar neus tegen het glas van het keukenraam. Haar adem laat damp achter. De mannen verdwijnen uit het zicht. Mama en tante S. kletsen. Het crescendo in hun keel stijgt tot een ongekend hoogtepunt als mama het oneens is met haar zus. Meisje wordt ziende doof aan hun gekibbel. Tegen de ruit van het keukenraam slaat een reusachtige regendruppel neer. Meisje ziet de mannen in de tuin tussen honderden regendruppels dansen en elkaar jongensachtig verdringen om een schuilplaats onder het afdak. De regenbui zet in als een fanfare op zondag. De zussen vallen stil. Meisje ontwaart de snelheid van de legoblokwagens op de snelweg. Tante vraagt wat meisje drinken wil.

Als ik op zondagmiddag eten bereid en een verstrooide blik uit het keukenraam gooi, overvalt me spontaan dat wommelgem-gevoel. De spelers lang weg, de toonaard van een grauwe regendag nagalmend.

2 opmerkingen:

didiermaurice zei

... met morse-tekens verteld; kort-kort-lang en dan het knetteren van het brein... interessante oefening!

Tom zei

Zie ik hier een vormexperiment in?