woensdag 4 maart 2009

bouwwerken van korte levensduur


Universele vormen en bewegingen een andere betekenis meegeven, of een idee uit de context halen, waardoor een nieuwe werkelijkheid ontstaat; het is een streven dat onophoudelijk wordt toegepast, al dan niet met succes. Er zijn regisseurs die geijkte ideeën op verrassende wijze verfilmen, waardoor hun prent ieler dan de werkelijkheid wordt. Hun unieke invalshoek verleent aan het product een nieuwe, vaak onbewuste dimensie. Die uitvergroting van de realiteit wérkt, als ook de ontvanger stilstaat, bedenkt en zich verwondert.

Zwitsers performance kunstenaar heinrich lüber manipuleert de waarneming, opdat de passant anders kijkt naar een bestaand gegeven. Omdat hij de voorkeur geeft aan performances op openbare plekken (open lucht, aan zee, in de metro) lokt hij het oog van de aanschouwer. Hij creëert zwevende installaties, waarvan hij de opbouw en afwikkeling orchestreert en waarin hij zich de hoofdrol toebedeelt. Hij houdt bij de verwezenlijking van zijn projecten rekening met de toevalligheid van het moment, en gebruikt hierbij optimaal zijn intuïtief gevoel. Het slagen of falen van de performance en nog maar simpelweg de uitdaging aangaan, staan centraal. Tijd wordt op zijn kop gezet, alsook de perceptie van de werkelijkheid. Behalve de visuele verschuiving, trakteert Lüber de toekijker geregeld op een onaflatende woordenstroom die de ruimteverplaatsing ondersteunt. Of met andere woorden, ‘bijna alles in dit leven gebeurde bijna niet’ [heinrich lüber]. Mis de heruitzending van de film LÜBER IN DE LUCHT op vrijdagmiddag a.s. (AVRO) niet – of download de film hier.

Ook op zijn plaats, is een voorzichtige update voor het OVER THE RIVER-project van christo&jeanne-claude. Op gelijkaardige wijze slaagt het kunstenaarskoppel erin, met een enorm elan en een nuchtere kijk op de wereld, het universele poppenspel waarvan wij deel uitmaken, te duiden. Hun ARKANSAS riviervallei-project in de Amerikaanse staat Colorado wacht met tussenpozen op goedkeuring en omkadering van officiële instanties en de gemeenschap. christo&jeanne-claude zijn immers kunstenaars die rekening houden met de plaatselijke omstandigheden, en dat vergt voorbereiding, overleg en geduld. Veertig mijlen rivier worden, ten vroegste in de zomer van 2012, tussen de steden Salida en Canon City, milieu- en omgevingsvriendelijk overdekt. Kwestie van in herinnering te brengen wanneer het evenement aanbreekt (en welke de oorsprong was van dit blog).

2 opmerkingen:

didiermaurice zei

dienen peet ziet er interessant uit

Franky zei

"Over the River" lijkt me een tof project te zijn.