zaterdag 21 maart 2009

oorlog


Je bent 30+ en je leven is een puinhoop. Je leven is een puinhoop, omdat je er niet in slaagt een liefdevol leven op te bouwen. Je zwalpt van de ene desillusie naar de andere, gelaagd door cocaïne en een vernietigende levensdrang. Je dochter van vier is ballast, dat onderkomen vindt bij je familie, die je ternauwernood tolereert. Dan verdwijnt je dochter.

GONE, BABY, GONE schetst het dagdagelijkse leven in de moderne, Amerikaanse suburb, waar de straten regeren. Jochies werken zich op tot lokale drugsbaronnen, preken onbeschreven wetten, houden de buurt in hun ban door toepassing van het eenvoudigste gebod : terreur. Je kan dat oogluikend gedogen, je kan het ontvluchten, je kan je eigen wetten maken.

De theatrale trailer schetst in een notedop het verhaal, maar de regisseur verdient meer dan een samengeperste weergave van een kleine, betekenisvolle film. GONE, BABY, GONE verveelt geen moment en blijft geloofwaardig, ondanks verrassende wendingen. Het is een film over de schoonheid en de verdorvenheid van de mensen, over hun geloof, over hun angsten en hun daden. Het is een film over de breuklijnen die ons als mens vormen. Geen heldenverhaal, maar een onthullende weergave van het tijdperk waarin we leven, de beslissingen die we nemen en de machten die ons verdedigen. Geregisseerd door ultrabright Hollywoodiaans acteur BEN AFFLECK, kijkt het oog van zijn camera voorbij de gruwel van het leven naar uitwegen, en geeft de boodschap mee dat de juiste uitweg niet bestaat.

3 opmerkingen:

didiermaurice zei

...vraag me af wiens kin je vond 'matchen' met de film. Het is ook niet erg dat je zulks niet zou weten hoor. Het is een krachtige kin, uitdrukkingsvol - zelfs in halve glorie.

traveling.... in huis en erbuiten. zei

ja, ik geloof ook wel dat de kracht en de uitdrukking van die kin 'matcht' met de verwarrende krachten in de film; een soort van averechtse bevestiging van hetzelfde.

girardo zei

Ik vreesde al even dat dit een autobiografisch stukje was. Godzijdank, het is slechts een film...