donderdag 2 juli 2009

noodweer


Huurmoordenaars Brendan Gleeson en Colin Farrell passeren de tijd in een authentieke hotelkamer langs de Brugse Reien, totdat hitman baas Ralph Fiennes hen hun eerstvolgende opdracht zal uitspellen. Gleeson raakt begeesterd door de ingetogen, Brugse wintersfeer en de kunst die in musea, in galerijen, zelfs op straat te bekijken valt. Farrell denkt daar anders over. Hij is van oordeel dat Brugge enkel die lui, afkomstig uit het hol van Pluto, bekoren. Voor alle duidelijkheid, hem doet het niets.

Nochtans hebben beide mannen iets in te lossen. Scene voor scene krijgen schuld, zonde en boete een plaats in het verhaal van regisseur, tevens scriptverantwoordelijke, Martin McDonagh. Hij plaatst de twee Angelsaksiche schelmen en hun groeiende, filosofische onrust tegen de dramatische achtergond van de eeuwenoude, voor de gelegenheid opmerkelijk lege binnenstad. Het lijkt wel alsof de regisseur dit donkere Brugge toevoegt als belangrijk personage, waardoor de hilarische gesprekken doorregen van Iers fatalisme, drukkend worden.


De ongeloofwaardige, vrouwelijke bijrollen tekenen zich ondergeschikt aan het verhaal af tegen die duistere einder, waarin nog meer personages door elkaar vloeien, net als in de klassieke taferelen van Hieronymous Bosch, en al net zo fonkelend sinister. IN BRUGES is ontegensprekelijk een jongensfilm, een soort immobiele road movie, die niettemin grappig is, en allegorisch kwalificeert als anti-Kindeke-Jezusverhaal. In december werkt dat.

1 opmerking:

LAMP (hobbyfotograaf) zei

Prachtig...

Ik heb een linkje geplaatst op mijn blog
Gr
Lamp