zaterdag 24 oktober 2009

bon appétit


Jaren vijftig, vorige eeuw - De Amerikaanse Julia Child volgt haar man in overheidsdienst naar uiteenlopende steden in Europa, waar zij met (teveel) tijd op haar hand nadenkt over wat ze precies wil gaan doen, behalve rondhangen. Ze eet dolgraag. In Frankijk ontdekt ze echte boter, en raakt ze gefascineerd door een Parisienne die moedig een kookboek samenstelt.
2002 - De even Amerikaanse Julie Powell volgt haar man naar Queens, New York, en wil naast haar veeleisende dagbaan iets anders doen, om haar tijd te doden en haar man te plezieren. Zij grijpt het kookboek van Julia Child van de plank, en op aanraden van haar man start ze een kookblog, waarin ze rapporteert over de ruim 500 recepten uit Child’s kookboek MASTERING THE ART OF FRENCH COOKING.
Regisseur NORA EPHRON heeft beide waar gebeurde verhalen samengebracht in JULIE & JULIA, waarin triomfen en dieptepunten, hartstocht en onzekerheden van beide vrouwen worden geschetst. Ook de onzekerheden van de regisseur laten zich gevoelen, in een verhaal dat enkel aan de kant van Meryl Streep echt van de grond komt, die zich in een Bouquet-Residence-lady-of-the-house-speaking stijl door een hartverwarmend en sfeervol drama slingert. Vermakelijk smakelijk; oh, en kijk uit voor de imponerende canard farci!

Geen opmerkingen: