zondag 27 december 2009

terugblik


Helemaal te gek (dat bedoel ik letterlijk) is het initiatief van de nationale radiozender op 1, die in de aanloop naar 2010 schaamteloos ‘de lijst van het leed’ de grond uitstampt. Nieuwsfeiten worden herkauwd en door specialisten ter zake toegelicht, waarna de luisteraar de buitengewone kans krijgt zijn/haar nieuwsitem van het decennium naar de top te stemmen. Als dat enigszins had gekund, dan was de rode knop in beeld gesprongen, maar radio werkt nu eenmaal auditief. En heeft u vervolgens compleet geluk zich in de massa te onderscheiden, dan schiet u de hoofdvogel af, en wint u een reis naar de plek die de top heeft bereikt!

Een greep uit de mededingers : straatmoorden, veroveringen in ruimte en heelal, vrouwelijke, Belgische tenisssterren spelen zich naar wereldranglijsten, prominenten overlijden (onbekende mensen gaan ook dood), opkomst en teloorgang van zich aan lucht ontpoppende kmo’s, opkomst en teloorgang van sociale netwerksites (waaronder bloggen), financiële crises geleid door de hebzucht van de financiële instellingen, de intro van de euro, valse bescheidenheid van interactieve radio en televisie (met alle gevolgen vandien), de gewoonlijke vliegtuigcrashes, wereldgezondheid met regelmaat bungelend aan de alarmklok (de man en vrouw in de straat blijven doorgaans gespaard), terroristische aanslagen waarvan 9/11 het indrukwekkendst scoort, natuurrampen waarbij orkaan Katrina voorlopig niet te evenaren is gebleken, de tsunami (is een item op zich, uiteraard), de eerste zwarte president in de US (door historici met gemak weerlegd), Belgische politici meer in de weer met eigen winkel dan met de noden van het volk en zich wentelend in naamsveranderingen zoals zij verversen van kostuum, de miskenning van het Belgische anthem en de stekelige natrap van de politicus in kwestie, de Belgische film die groeit zoals de Aziatische film dat doet.

Met andere woorden, het leven zoals het thuis tikt voor wie zich niet afschermt van de veelheid aan informatie die vers van de pers en om het half uur de huiskamer binnen boldert, en nu dus hyperinteractief gebracht totdat de rek eruit is en de drama’s zijn geridiculiseerd tot een hapklare brok. Ik mag er niet aan denken in het zog van een wedstrijdje in de krater van Ground Zero te gaan liggen staren of de onmetelijkheid van de Mississippirivier te willen opmeten. Geef mij maar, tot 31/12.

1 opmerking:

didiermaurice zei

ja, zo van die dagen... Dan klinkt 'Mississippirivier' sprankelend. Hoed, Travels en gegroet natuurlijk. Maurice.