vrijdag 19 februari 2010

dramatis personae

(Vanessa Bell paints kitchen maid in CHARLESTON FARMHOUSE)
In Sussex (UK) staat een huis, een boerenhoeve. In de vroeg 20ste eeuw woonden daar Vanessa en Clive Bell; zij kregen twee zonen. Met kunstenaar Roger Fry kende Vanessa een korte liefdesromance, waarna zij verliefd werd op de ambigue schilder Duncan Grant. Zij kregen samen een dochter.
(plate by Duncan Grant for Omega Workshops)
Vanessa Bell was schilder en decoratief kunstenaar. In CHARLESTON FARMHOUSE, de boerenhoeve waarvan sprake, schilderde zij muren en meubilair in de inmiddels als Bloomsbury bekend geraakte stijl. Vanessa was tevens zus van Virginia Bell. Na diens huwelijk met Leonard Woolf, socialist, literair en politiek journalist én uitgever werd Virginia Woolf onder haar getrouwde naam bekend als één van de meest imaginatieve en creatieve schijvers van de twintigste eeuw.
(The Kitchen by Duncan Grant)
CHARLESTON FARMHOUSE werd in de vooroorlogse periode (WOI) het schouwtoneel van samenkomsten die bewoners en bezoekers verenigden in sociaal-politieke en kunstzinnige debatten. Schrijver Lytton Strachey, journalist Desmond McCarthy, auteur E.M. Forster, econoom Maynard Keynes waren er graag geziene gasten en beïnvloeden elk op hun eigen manier de Bloomsbury geest.
In La Piscine te Roubaix (F) loopt de tentoonstelling BLOOMSBURY GROUP inmiddels ver ten einde. Het is met name de geest van CHARLESTON die de verzorgde expositie oproept, en op een bepaalde manier is de achtergrond van La Piscine het perfecte schouwtoneel voor de herinnering aan hoe, behalve elkaar bekampen, kunst, politiek en sociaal-economisch engagement zich ook kunnen verenigen. Indien u er voor 28 februari 2010 nog de tijd voor overhoudt, dan is een bezoek aan CONVERSATION ANGLAISE bijzonder de moeite waard.
Een zalige P.S. : de menukaart in de met stijl uitgebate taverne biedt Bloomsbury getinte English dishes aan, o.a. verzorgd door Patisserie Meert uit Lille, en waar yours, truely helemaal warm van werd...

Geen opmerkingen: