zaterdag 13 februari 2010

♥ penny rug ♥, ofte, traveling, in huis en erbuiten

Vanaf de vroeg 19de eeuw kwam quilting, al dan niet geappliqueerd, volop in zwang. Vaak gedwongen door nood en geleid door een gebrek aan materialen, ontwikkelden meestal vrouwen zich tot fantasierijke naaivirtuozen. Nadat het dagelijks werk in en om het huis was geklaard, de vele kinderen in bed waren gestopt, en de mannen zich in gedachten verzonken op zichzelf terugtrokken, kwam voor de vooruitziende vrouw van die tijd haar moment de gloire, gewoonlijk in het gezelschap van alle andere vrouwen in de gemeenschap.
Het textiel dat niet meer kon worden gedragen of gebruikt, werd tot op de draad gerecycleerd. De beste stukken verdwenen in de lapjesmand in afwachting van heuse verhalenquilts, de restanten werden fijngeplukt en nestelden zich als vulling in kussens en matrassen. Lapjes scheerwol, via een viltingsproces gewassen en gewreven tot gevarieerde vormen en dessins, vonden hun weg naar penny rugs. Hiertoe gebruikten de dames muntstukken, pennies, om ronde stukjes vilt te knippen en de cirkels met een dekensteek tot een matje, a rug, aan elkaar te rijgen.
De matjes belandden niet op de vloer. Ze kregen een faire bestemming tegen de muur en genoten een decoratieve functie ter bescherming van stoelen, tafels en bedden, hierdoor de uitspraak van textielkunstenaar William Morris initiërend: 'have nothing in your home, which you do not know to be useful or believe to be beautiful' [Morris liet zich in zijn werk overigens inspireren door de ijver van de generaties voor hem]. Vanmorgen vroeg stoot yours, truely onverhoeds op een antieke penny rug, en wordt erdoor herinnerd aan de hexagonale lapjesdeken die geduldig als papier in de mand wacht op aandacht. Niet eens halfweg met het aan elkaar haken van de hexagone deeltjes, voelt zij zich bij deze hernieuwd in enthousiasme. Dat, en natuurlijk ook vanwege de verlichting in deze donkere wintermaanden. Ne groten merci.

1 opmerking:

didiermaurice zei

leer me breien, Travels. Steken laten vallen, met priemen pietsen, wolligheid, alles door elkaar... ècht dus iets voor mannen zonder licht en in gedachten verzonken :)